Guldarken till Inger Forsgren

Guldarken 2019 tilldelas Inger Forsgren av Noaks ark. Det framgår i ett pressmeddelande som bland annat lyfter att:

”Hon har gett röst åt kvinnor med hiv, personer som injicerar droger och lever med hiv och på senare tid åt att åldras med hiv. Hon tvekar inte att vara personlig, inte heller att röra sig över hela vårt land för att föra ut budskapet om hur det är att leva med hiv, bemötande och sexualitet.”

Inger Forsgren är bland annat vice ordförande i Kvinnocirkeln Sverige (KCS), styrelseledamot i #utanskyddsnät, ett #metoo-upprop som bildat förening, och tidigare varit ordförande för Hiv-Sverige, RFHL. Hennes engagemang har brunnit i decennier konstaterar Noaks ark, numera inte minst när det gäller hiv och åldrande:

– Jag med flera är den första generationen som blir gamla med hiv, jag är jätteorolig för att bli åsidosatt, för det händer i dag, säger hon och berättar om en man på ett äldreboende som behövde hjälp med basala hygienrutiner och som överhörde ett samtal där personal sa att de vägrade gå in till honom, för att han hade hiv, säger Inger Forsgren till Noaks ark.

– Vår absolut viktigaste uppgift är att synliggöra hiv. Och vårdpersonal måste utbildas, menar hon.

Noaks ark delar årligen ut Guldarken till ”en eller flera personer som i sitt engagemang, sin forskning eller annan verksamhet gjort betydande insatser med relevans för hivfrågan, vilka ännu inte fått tillbörligt erkännande och uppmärksamhet”.

I Noaks Ark-podden förklarar Inger Forsgren varför hon hellre har hiv än diabetes.

#utanskyddsnät gläds åt utmärkelsen på sin Facebooksida:

”Stort stort grattis till Inger! Sådant fantastiskt viktigt arbete. Vi blev oerhört glada när vi såg nyheten att Inger tilldelas årets Guldark. Lite extra stolta blev vi såklart då Inger sitter i valberedningen för Utanskyddsnät. Stort grattis Inger från alla oss i Utanskyddsnät.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV