Guldkvasten till Else-Kari Höjeberg och P2

P2 i Sveriges radio tilldelas Guldkvasten 2020 av föreningen Kvast – kvinnlig anhopning av svenska tonsättare. Priset togs emot av Elle-Kari Höjeberg, kanalansvarig för P2, vid en ceremoni utanför Radiohuset i Stockholm på måndagen. Motiveringen lyder:

”För att man här genom många år med kanalansvarig Elle-Kari Höjeberg i spetsen, envetet drivit frågan om och sett till att det spelas musik av och talas om kvinnliga tonsättare. På så vis har vår musikaliska verklighet och vardag blivit så mycket rikare.”

– Det är otroligt hedrande att få ta emot ett pris som uppmärksammar det arbete som har gjorts för att fler kvinnliga tonsättare ska höras i P2. Det är ett fint betyg på att vårt arbete har gett resultat och det ger oss energi att fortsätta, säger Höjeberg, som på Kvasts hemsida konstaterar att det är bra för såväl P2 som orkestrar och institutioner att veta att de har ögonen på sig.

Guldkvasten består av prisdiplom designat av Camilla Simonson samt en specialdesignad obelisk i glas av Sofia Bergman.

Kvast har också valt att ge trion bakom SVT-serien She composes like a man – Cathrine Winnes, Anders Lindstad och Ella Petersson – ett hedersomnämnande med motiveringen:

”I ’She composes like a man’ tas ett fast, fyndigt och taktfullt grepp om såväl musiken som de kvinnliga upphovspersonernas liv och skapande och det hela förmedlas med smittande engagemang av seriens ciceron Cathrine Winnes.”

– Vi går, om än långsamt, mot en mer jämlik musikalisk värld. Kvast, vars främsta intresse är att verka för jämlikhet på musikscenen vill med detta hylla P2 och Elle-Kari Höjeberg med medarbetare som under 2010-talet lyckades fördubbla antalet verk av kvinnliga tonsättare, integrera och lyfta detta i musikutbudet. Detta inspirerar till vår livliga förhoppning att P2 under 2020-talet åter ska nya tag; dubbla andelen och ta sig upp över 20-procentstrecket! säger Kvasts ordförande Astrid Pernille Hartmann.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV