Unga gymnaster frigörs från könsindelade tävlingsklasser

Till och med junior-SM-nivå kommer gymnaster att kunna tävla i vilken tävlingsklass de vill, oavsett juridiskt kön. Det beslutet har Svenska gymnastikförbundet fattat nyligen, rapporterar Dagens nyheter (DN).

I oktober släpptes en rapport om transinkludering där RFSL konstaterar att slentrianmässig könsindelning verkar exkluderande inom idrottsvärlden, och rekommenderar att barn upp till 18 inom breddidrotten fritt ska få välja lag eller grupp. DN noterar att gymnastikförbundet går längre än så med sitt beslut, som omfattar även elitsatsande unga gymnaster.

– Det som vi kan påverka är tävlingar på hemmaplan, och då är det upp till och med junior-SM-nivå, säger Åsa Ekdahl, medicinsk koordinator och utredningsansvarig för frågan hos Svenska gymnastikförbundet, till DN.

Gymnastikförbundet rekommnderar även sina föreningar att utbilda sig i hbtq-frågor, använda föredragna namn och pronomen på sina medlemmar samt att stötta personer som önskar tävla i annan tävlingsklass.

Beslutet är det första i sitt slag, enligt Åsa Ekdahl, som konstaterar att frågorna till förbundet om transinkludering varit få, men att det förmodligen finns ett mörkertal:

– Därför måste vi ta den här frågan på allvar.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen välkomnar beskedet i en kommentar till DN:

– Det här är en grupp som vi vet redan lever med stora utmaningar och som mår sämre än andra.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV