Hållbar framtid när fattigdom och energianvändning minskar

Världen kan skala ner energikonsumtionen med 60 procent till 2050 och ändå skapa goda levnadsvillkor för 10 miljarder människor, med universell tillgång till vård och utbildning, enligt ny forskning från Institutet för hållbarhetsforskning vid universitetet i Leeds.

Forskargruppen består av Joel Millward-Hopkins, Julia K Steinberger, Narasimha D Rao och Yannick Oswald.
De konstaterar att miljarder människors basala materiella behov inte är uppfyllda samtidigt som världen står inför ekologisk nedbrytning.

Trots detta och förväntad befolkningstillväxt kommer de fram till att energianvändningen kan begränsas till 1960-talets nivåer när de uppskattat miniminivån som krävs för erbjuda anständiga levnadsvillkor globalt och universellt.

Vad som krävs för att klara det målet är avancerad teknologi och att efterfrågan minskas till en ”tillräcklig nivå”, vilket enligt forskarna är betydligt mer generöst materiellt än vad motståndare till drastiskt minskad energianvändning föreställer sig. De tekniska lösningarna för att reducera energiförbrukningen till hållbara nivåer existerar redan, enligt forskarna.

Vägen till att helt sluta använda fossila bränslen och samtidigt minska det totala energibehovet kommer att kräva politiska beslut som forskarna inte går in på. Men modellen de beskriver som nödvändig innebär att användning av egen bil, ickenödvändiga flygresor kommer behöva upphöra, köttkonsumtionen minska och boendeytor begränsas. Att använda bärbara datorer och titta på tv kommer fortfarande vara möjligt, enligt forskarnas beräkningar.

Medförfattaren Julia Steinberger räknar med att skiftet från överkonsumtion till hållbar konsumtion kommer att förändra människors attityder, inte minst när arbetsdagarna blir kortare.

– Det kan bli mer tid för familj och fritid, sådant som för många är det som verkligen betyder något, säger Steinberger till nyhetssajten Earther.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV