Historisk framgång för konvention mot barnarbete

1999 antogs ILO:s konvention 182 under den årliga arbetskonferensen, som samlar världens regeringar, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer, i syfte att avskaffa de värsta formerna av barnarbete. På tisdagen, den 4 augusti blev konventionen historisk genom att ratificeras av samtliga 187 medlemsländer.

– Universell ratificering av konvention 182 är en kraftfull och läglig påminnelse om vikten av ILO-riktlinjer och behovet av multilaterala lösningar på globala problem. Barnarbete är en grov kränkning av grundläggande rättigheter, och det åligger hela ILO och det internationella samfundet att se till att denna konvention genomförs fullt ut, bland annat genom due diligence i globala leveranskedjor, säger Sharan Burrow, ordförande för Internationella fackliga samorganisationen (IFS) i ett uttalande på ILO:s hemsida.

Med de värsta formerna av barnarbete avses slaveri, tvångsarbete och människohandel. Konventionen förbjuder även utnyttjandet av barn i väpnade konflikter, prostitution, pornografi, riskfyllt arbete och illegala aktiviteter som smuggling av droger. Mellan 2000 och 2016 minskade förekomsten av barnarbetets värsta former med nära 40 procent. Detta efter att fler länder ratificerat både ILO 182 och 138, som reglerar minimiåldern för arbete. Men enligt ILO saktade utvecklingen ner efter det, särskilt i bland de yngsta barnen och i vissa geografiska områden. Nu befarar ILO att covid-19-pandemin ska leda till bakslag om inte åtgärder vidtas.

Att avskaffa barnarbete i alla sina former till 2025 är ett av FN:s globala hållbarhetsmål som antogs av alla medlemsstater 2015. ILO har dessutom fått i uppdrag att leda arbetet för ökad medvetenhet och ökade takt i insatserna under 2021, som utsetts till internationella året för avskaffande av barnarbete.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV