Hjärter ess till Anna Quarnström

Anna Quarnström, ordförande för Funktionsrätt Stockholm och förbundsjurist på Synskadades riksförbund, har utsetts till mottagare av priset Hjärter ess 2020. Priset delas ut årligen av Stiftarna av independent living i Sverige (STIL) till ”någon som lyfter fram frågor om antidiskriminering, tillgänglighet och medborgerligt likavärde”. Prisceremoni hålls måndag, 7 december, och motiveringen lyder:

Funktionsrättskonventionen är ett lysande verktyg för att tydliggöra alla människors rätt att leva ett självbestämt liv i samhället. Den utgår inte från diagnoser utan från alla människors rätt att vara fria och jämlika individer och medborgare.

För en funktionshinderrörelse som länge har organiserat sig utifrån olika diagnoser har det varit en utmaning att börja arbeta som en modern medborgarrättsrörelse. Men de senaste åren börjar vi se en förändring.

Få personer har personifierat denna förändring så tydligt som årets STIL-pristagare. Med stor kunskap om Funktionsrättskonventionen kombinerat med lysande förmåga att identifiera det svenska samhällets förtryck och diskriminering – varhelst det dyker upp – har hon som få andra lyckats få upp frågor som rör mänskliga rättigheter på den politiska dagordningen.

Som förbundsjurist på Synskadades riksförbund, SRF, har hon framgångsrikt drivit den självklara rätten till ledsagning för personer med synnedsättning. Som MR-jurist på Riksförbundet social och mental hälsa, RSMH, undersökte hon hur den svenska tvångsvården levde upp till kravet på mänskliga rättigheter. Och hon har som ordförande för Funktionsrätt Stockholm, och Hörselskadades förening i Stockholm, drivit allt ifrån rätten till en tillgänglig stadsmiljö, till att Sveriges Radio ska tillgängliggöra sina program för alla sina lyssnare.

I somras var hon en av de drivande krafterna bakom att göra Sommar i P1 tillgängligt för alla. Det blev en omtalad debatt med krav på att SR ska ta sitt demokratiska ansvar och transkribera och teckenspråktolka den populära programserien. En debatt som fick många att fråga sig i vilken tidsålder våra publicservice-bolag befinner sig.

För att med en enastående bredd och ett briljant skarpsinne blotta samhällets funktionshinder tilldelas Anna Quarnström STIL-priset Hjärter Ess år 2020.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV