Enligt en ny studie löper äldre kvinnor med obehandlad depression som är födda utanför Norden betydligt högre risk för självmord än svenskfödda kvinnor i samma grupp. Nu efterlyser Khedidja Hedna, forskare vid Agecap, centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet, innovativa folkhälsoinsatser för att möta dessa kvinnors behov.
Andelen självmord är jämförelsevis hög bland äldre över 75 år, och forskargruppen bakom studien ville ta reda på orsaker. Med hjälp av nationella befolkningsregister följde de över 1,4 miljoner invånare i Sverige som är 75 år och äldre under upp till åtta år. Under perioden dog 1 305 personer, 907 män och 398 kvinnor, i självmord. Av de 398 kvinnorna hade 164 en obehandlad depression. 42 av dessa var födda utanför Norden. Bland kvinnor som behandlades med antidepressiva medel var sjävmordsrisken kopplad till högstatusjobb före pensionering. Hos män sågs en förhöjd risk hos dem som inte behandlades för depression och som hade manuella arbeten. Att vara gift hade en skyddande effekt för män, något som inte kunde ses hos kvinnor.
Margda Waern, professor i psykiatri med inriktning suicidologi vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, som lett studien ser en möjlighet att för såväl psykiatrisk vård som primärvård och socialtjänst att använda resultaten för att skräddarsy förebyggande strategier:
– Våra resultat understryker behovet av uppsökande sjukvård, särskilt för äldre kvinnor födda utanför Norden, samt för äldre män, som också kan behöva åtgärder för att minska social isolering.