Hundratals gripna under kvinnoprotest i Belarus

Över 400 kvinnor greps i samband med en stor och fredlig kvinnoprotest i Minsk på lördagen. De flesta släpptes efter att deras fingeravtryck tagits, men åtminstone 18 personer skickades i fängelse. Det uppger belarusiska människorättsorganisationen Viasna. Inför fortsatta protester på söndagen varnade Viasna för att alla som bär vitrödvita flaggor eller andra protestsymboler löper risk att gripas och kastas i fängelse, men konstaterade samtidigt att belarusierna inte kommer sluta stå upp för frihet och rättvisa, utan behöver allt stöd de kan få.

I ett uttalande om massgripandena under kvinnoprotesten som kallades ”Brilliant march” krävde Svetlana Tsikhanouskaya, som befinner sig i exil efter att ha utmanat Alexander Lukasjenko om presidentmakten, att de gripna skulle friges.

”Godtycklighet äger rum i Minsk i dag. Vackra och modiga kvinnor som protesterar lagligt och fredligt arresteras massivt och bryskt av människor som inte går att identifiera”, konstaterar hon, och varnar:

”Belarusier är redo att avslöja dem som utför brottsliga order. Du bör vara redo att se de människor du är ålagd att skydda i ögonen.”

Maria Kalesnikava, en av de tre kvinnor som leder kampen för demokrati och frihet i Belarus, fängslades efter att ha vägrat gå i exil. Hon har nu skickat ett meddelande från fängelset:

”Frihet är värt att kämpa för. Var inte rädda för att vara fria! Jag kramar och älskar er. Stort tack till familj, vänner, älskade och alla som stödjer oss. Tack till det internationella samfundet och kultursamhället för deras stöd och solidaritet. Jag är glad att vara belarusier. Ni är otroliga! Jag ångrar inget och skulle göra samma sak [en gång till].”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV