Insats för covidsjuka i Morialägret på Lesbos stoppas

Lokala myndigheter har utfärdat ett bötesföreläggande mot Läkare utan gränsers isoleringscenter för patienter med misstänkt covid-19 på den grekiska ön Lesbos. Centret öppnade den 6 maj för att personer i Morialägret med symptom på covid-19 skulle kunna isoleras och få medicinsk vård. Detta i samarbete med medicinska organisationer på ön, med stöd av tjänstemän och det lokala sjukhuset.

Nu hotas Läkare utan gränser av åtal för brott mot stadsplaneringen, samtidigt som centret tvingats stänga och kapaciteten att hindra smittspridning och erbjuda vård till de 15 000 personer som lever i Morialägret försämras.

– Med tanke på den globala pandemin är vi väldigt besvikna över att de lokala myndigheterna inte drog tillbaka bötesföreläggandet, även om vissa aktörer gjorde ett försök, säger Stephan Oberreit, ansvarig för Läkare utan gränsers arbete i Grekland i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Den ordinarie hälso- och sjukvården på Lesbos kommer inte att kunna hantera följderna av ett utbrott i Moria, vilket också är anledningen till att vi öppnade isoleringscentret.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV