Kvinnokämpen Intisar Al-Amyal hyllas med Per Anger-priset

Intisar Al-Amyal har arbetat för kvinnors och flickors rättigheter i Irak i över två decennier. För sitt starka ledarskap, mod och engagemang tilldelas hon nu den svenska regeringens pris för demokrati och mänskliga rättigheter.

En TT-artikel beskriver hur Intisar Al-Amyal och hennes familj hotats, överlevt sprängdåd och traumatiserats. Hon vet vilka som ligger bakom, men straffriheten är utbredd. Ändå låter hon sig inte tystas.

Intisar Al-Amyal prisas nu för att hon ”visar på ett starkt ledarskap i en extremt hotfull miljö genom att mobilisera stora grupper i arbetet för demokrati och mänskliga rättigheter. Med mod och engagemang ger hon styrka och vägledning till de som tvekat och som nu väljer att ingå i en förändringsrörelse.” Al-Amyal är ledande företrädare för Iraqi women’s league och nominerades av partnerorganisationen Kvinna till kvinna.

– Jag ser priset som en seger för varje kvinna i Irak. Det ger oss alla styrka att fortsätta kämpa, ge och arbeta mer för att förverkliga social rättvisa och jämställdhet, säger pristagaren Intisar Al-Amyal i ett pressmeddelande från Kvinna till kvinna, som samarbetat med kvinnorättsorganisationer i Irak sedan 2005.

Kvinna till kvinna konstaterar att säkerhetssituationen har försämrats på senare år, och att det skydd för kvinnors fri- och rättigheter som finns i den irakiska lagstiftningen begränsas av växande konservativa och sekteristiska krafter. I sommar har flera aktivister utsatts för attentat eller mördats.

– Vi är glada och stolta över att vårt långsiktiga arbete i Irak tillsammans med kvinnorättsorganisationer som Iraqi Women’s League nu får uppmärksamhet och erkännande, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till kvinna.

Partnerorganisationerna i Irak stödjer bland annat kvinnor som blivit utsatta av terrorgrupper som IS, arbetar för att minska våld mot kvinnor, stödjer sårbara minoriteter, arbetar mot barnäktenskap, verkar för kvinnors och flickors rätt till utbildning och rättsstöd och främjar kvinnors politiska deltagande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV