Kampanj för global solidaritet efter nya massakrer i Colombia

Oron är stor i den colombianska diasporan över upptrappat våld, nya massakrer och riktade mord på sociala ledare och fredsaktivister. Med en global kampanj kräver de stöd från det internationella samfundet.

Under helgen har flertalet manifestationer inom ramen för exilcolombianernas kampanj hållits runt om i Europa och världen. På fredagen offentliggjordes information om två nya massakrer i olika delar av Colombia, med sammanlagt elva dödsoffer, att lägga till de 33 massakrer bara under 2020 som FN dokumenterat.

Kampanjen fördömer såväl massakerna som förföljelsen och de hittills i år sammanlagt 500 morden på människorättsförsvarare, sociala ledare, urfolksledare, journalister samt tidigare gerillamedlemmar. Ytterligare hot har riktats mot landets högsta domstol, samt oppositionspolitiker, sedan expresidenten Álvaro Uribe Vélez i början av augusti placerades i husarrest.

Målet rör manipulering av vittnen, mutbrott och bedrägeri. Nu uppmanas Uribe också av högsta domstolen att vittna och lämna in dokument gällande sin sedan decennier påstådda koppling till paramilitärerna bakom tre massakrer, samt mordet på en människorättsförsvarare i delstaten Antioquia där han inledde sin politiska karriär.

Målen mot den mäktige expresidenten är ännu i utredningsstadiet, och spär på spänningar kring det fredsavtal som dåvarande regeringen tecknade med Farc-gerillan 2016, rapporterar the New York times.

De feministiska, fredsaktivistiska, afro- och exilcolombianska organisationerna bakom kampanjen slår i ett gemensamt pressmeddelande fast att statistiken motsäger den bild som nuvarande regering försöker etablera om minskande våld och en ekonomi under återhämtning. Dessutom har covid-19 förvärrat det ekonomiska läget, påpekar de och hävdar samtidigt att donationer från internationella organ inte når de som är i störst behov av resurserna på grund av korruption av svindlande mått:

”Vi ber det internationella samfundet, de multilaterala organisationerna för mänskliga rättigheter och media i allmänhet att bekräfta den colombianska regeringens åtaganden inför dess försök att dölja den fruktansvärda verklighet som landet upplever, och urholkningen av institutionerna som kidnappats av en narco-regering förklädd till demokrati, som med smutsiga pengar vill köpa samveten och överenskommelser. Vi ber er att stödja fredsavtalen, att stödja en förstärkning av program för återhämtning av ekonomin och försoning mellan colombianerna.

Inga fler massakrer, ingen mer straffrihet, ingen mer korruption. Vi försvarar livet, institutionerna och vår rätt till ett värdigt och fredligt Colombia.”

Runt om i världen pågår nu manifestioner inom ramen för kampanjen, och uttryck för solidaritet sprids i sociala medier med hashtaggar som #LetsDefendColombia och #YoDefiendoElEstadoDeDerecho (låt oss försvara Colombia och jag stöder rättsstaten). I Barcelona samlades hundratals personer på lördagen i en manifestation mot eskaleringen av våldet i Colombia och en konsert för livet, arrangerad av sjutton organisationer med stöd från stadens ledning och hashtaggen #todxsalascalles (#allautpågatan). Med en öppen kamera sändes meddelanden om stöd, fred och försoning direkt till hotade människorättsförsvarare och sociala ledare i Colombia.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV