Karlshamn gör föreläsning om våld tillgänglig för fler

Alla förtroendevalda i Karlshamns kommun har erbjudits att delta i en webbaserad föreläsning om våld i nära relationer. I ett pressmeddelande framgår att kommunen nu även bjuder in allmänheten att kostnadsfritt ta del av föreläsningen. Detta med hänvisning till omständigheterna kring covid-19.

– Vi påverkas alla av coronaviruset, men på olika vis. Isoleringen i våra hem för att minska smittorisken är en god tanke, men kan i vissa fall få omvänd effekt. För vissa kan isoleringen skapa nya arenor för det våld som sker i nära relation och de utsatta får svårare att söka hjälp på grund av kontrollen från våldsutövaren. Utifrån detta är det viktigt att sprida vetskap om att stöd finns att få och kunskap om vart man kan vända sig för att få hjälp. Det är även viktigt att påtala vad våld är då många utsatta inte vet att det som de utsätts för faktiskt är våld. Utifrån den ökade risken för våld i nära relation är det även viktigt att sprida vetskapen för att möjliggöra ett ökat civilkurage bland oss alla, att faktiskt på olika vis våga agera om vi märker att någon i vår omgivning blir utsatt, säger föreläsaren Jonna Welander.

Bakgrunden till föreläsningen är en ny handlingsplan för folkhälsoarbetet 2019-2022. Förutom att kommunens medarbetare ska få grundläggande kunskaper, ska alla förvaltningar upprätta rutiner för hur våld i nära relationer förebyggs och upptäcks.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV