Kolonial ”baksmälla” i jakten på vaccin mot covid-19

De franska forskarna Jean-Paul Mira och Camille Locht vid Frankrikes nationella medicinforskningcentrum har föreslagit att vaccin mot coronaviruset ska testas i Afrika. Detta under en debatt om möjliga botemedel för covid-19 i franska tv-kanalen La chaine info, rapporterar Africa news.

– Om jag får vara provokativ, borde den här studien inte göras i Afrika?, frågade Mira och Locht svarade:

– Du har rätt. Vi tänker nu för närvarande på ett liknande sätt om en studie i Afrika gällande BCG-vaccinet. Det finns ett förslag som har gått ut – eller ska. Vi kommer att överväga det seriöst.

Såväl Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalsekreterare för Världshälsoorganisationen WHO, som en rad afrikanska idrottsstjärnor med Didier Drogba och Samuel Eto’o i spetsen fördömer förslaget.

Drogba och Eto’o har skapat rubriker genom att uppmärksamma och kritisera de franska forskarnas förslag i sociala medier, och en namninsamling mot förslaget pågår som hittills samlat närmare 50 000 underskrifter.

Tedros Adhanom Ghebreyesus kommenterade saken vid sin dagliga pressbriefing med anledning av pandemin och framhöll att accepterade protokoll för vaccin-framtagning kommer att följas.

– Det var faktiskt en skam, skrämmande att höra från forskare på 2000-talet, den sortens kommentar. För att vara ärlig blev jag förskräckt, och det var vid en tid då jag sa att vi behöver solidaritet. Den här sortens rasistiska kommentarer kommer inte att hjälpa. Det går emot solidaritet… Baksmällan från kolonial mentalitet måste upphöra, sade Ghebreyesus och betonade att samma regler kommer att gälla varhelst i världen vaccin eller behandlingar testas:

– Afrika kan inte och kommer inte att vara experimentplats för något vaccin. Vi försäkrar er att detta inte kommer att hända i Afrika eller någon annanstans i något land, ordentliga protokoll följs och människor kommer att behandlas som människor eftersom vi alla är människor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV