Prenumerera

Logga in

Kommunalarbetarnas avtal – överlag en framgång

Samma löneökningsnivå som industriavtalet ger generellt, och utöver det en särskild satsning på yrkesutbildade, samt ett engångstillägg på 5 500 kronor – Kommunals avtal har nöjda medlemmar och innebär ett steg åt rätt håll för att sluta lönegapet mellan kvinno- och mansdominerade sektorer.

”Ett jäkligt bra avtal”, kallar Kommunals ordförande Tobias Baudin uppgörelsen med arbetsgivarorganisationerna Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Sobona. De generella löneökningarna för Kommunals medlemmar blir precis som inom industrin 5,4 procent under 29 månader.

Därutöver tillkommer en särskild satsning på yrkesutbildade, som får 0,6 procent utöver den generella löneökningen. Engångsbeloppet på 5 500 kronor gäller perioden 1 maj till 31 oktober 2020 och omfattar även det alla inom avtalsområdet. Beloppet ska kompensera för att förhandlingarna flyttades fram på grund av coronapandemin och parternas ambition är att det ska betalas ut före jul.

Avtalet innebär också centrala villkorsförbättringar, bland annat när det gäller semester och arbetstider. Antalet timmar som ingår i en heltidstjänst vid nattarbete sänks. När semester förläggs utanför sommarperioden ska ersättning utgå. Dessutom kommer tidsbegränsade anställningar övergå till tillsvidareanställning efter 18 istället för 24 månader.

Kommunal har gått med på ett fjärde avtalsår som ska hållas inom den normering industrin sätter i nästa avtalsrörelse, vilket varit viktigt för arbetsgivarsidan. Den fackliga tidningen Kommunalarbetaren har talat med flera medlemmar som är nöjda både med avtalet och att det blev ett extra påslag till yrkesutbildade.

Medan det folkliga stödet för bättre villkor och högre löner i vård och omsorg, som blivit än mer uppenbart under coronakrisen har utvecklingen gått i motsatt riktning. Lönelotsarna tog i samarbete med Sveriges kvinnolobby fram en rapport inför avtalsförhandlingarna som visade att undervärderingen av kvinnodominerat välfärdsarbete ökat och att den strukturella löneskillnaden mellan könen uppgår till 15 procent.

Marie Trollvik Anita Harriman och Lena Johansson i expertgruppen Lönelotsarna anser att avtalet som Kommunal tecknat med SKR och Sobona överlag är bra. I rapporten räknade bland annat ut att en lönehöjning på 4 000-5 000 kronor skulle krävas för att undersköterskor inom äldreomsorg ska komma ikapp likvärdiga mansdominerade yrken.

– Engångsbeloppet på 5 500 kronor i avtalet kommer inte att höja lönenivåerna, men ger ändå en signal om att lönenivån behöver höjas. Ökningen om 0,6 procent under tre år för yrkesutbildade kommer ge en reell höjning av nivåerna. Det räcker inte men är ett steg åt rätt håll. Det är också ett erkännande av det yrkeskunnande som krävs i yrken exempelvis inom vård och omsorg, konstaterar de nu.

Dessutom innebär det fjärde och sista året i avtalet en osäkerhetsfaktor eftersom inga garantier för fortsatta satsningar ges. Det parterna är överens om är att följa industriavtalet. Därför blir det enligt Lönelostarna viktigt att fortsätta bevaka jämställdhetsaspekterna när industrins parter har sagt sitt om tre år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV