Så kan kön hanteras i enkäter

Svensk officiell statistik ska vara könsuppdelad, enligt en förordning från 2001. De undersökningar som individbaserad officiell statistik bygger på är registerbaserade och utgår från det juridiska könet som står i folkbokföringen, i pass eller legitimation.

Nu har statistiska centralbyrån (SCB) har på regeringens uppdrag tagit fram ett stödmaterial för hur offentliga aktörer kan inkludera binära och ickebinära transpersoner i enkäter och undersökningar.

SCB konstaterar att definitionen av kön kan se olika ut beroende på utgångspunkten och
syftet med en undersökning, och utgår i sina rekommendationer huvudsakligen från begreppen juridiskt kön, könsidentitet och transerfarenhet. Stödmaterialet visar hur binära och ickebinära transpersoner kan inkluderas i flera skeden av en undersökning eller enkät och har tagits fram i dialog med Sveriges kommuner och regioner(SKR), Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners,
queeras och intersexpersoners rättigheter (RFSL), Jämställdhetsmyndigheten, Diskrimineringsombudsmannen (DO), Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV