Svenska tillhör världens tio mest könsstereotypa språk

Forskarna Molly Lewis and Gary Lupyan har i en ny studie vid Carnegie Mellon-universitetet undersökt vilka språk som innehåller mest könsstereotyper. Resultaten antyder att språket kan forma beteenden, rapporterar Forbes.

– Vad som inte är uppenbart är att språket innehåller en stor mängd information, inklusive information om kulturella sterotyper, inte i form av direkta påståenden, utan i storskaliga statitiska relationer mellan ord, säger Gary Lupyan på universitetets hemsida.

För att rangordna språken undersöktes hur ofta orden ’man’ och ’kvinna’ förekom i anslutning till könskodade ord som ’hem’, ’barn’, ’familj’ eller ’arbete’, ’karriär’ och ’affärer’. Högt på listan hamnade länder med olika namn för samma yrke beroende på kön, som till exempel lärare och lärarinna.

Forskarna har kunnat se att placeringen på listan påverkas av ländernas demografi. Ju äldre befolkning, desto mer könsstereotyper i språket. Och länder med språk där ordet karriär är starkt kopplat till män, hade lägst andel kvinnor inom den så kallade STEM-sektorn, som omfattar exempelvis naturvetenskap, teknologi och matematik.

Från mest till minst könsstereotypt språk:

  1. Danska

  2. Tyska

  3. Norska

  4. Holländska

  5. Rumänska

  6. Engelska

  7. Hebreiska

  8. Svenska

  9. Mandarin

  10. Persiska

  11. Portigusiska

  12. Hindi

  13. Italienska

  14. Finska

  15. Franska

  16. Koreanska

  17. Spanska

  18. Indonesiska

  19. Arabiska

  20. Japanska

  21. Kroatiska

  22. Turkiska

  23. Filipinska

  24. Polska

  25. Malajiska

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV