Rasistiska angrepp i pandemins spår

Susanné Bergsten, samordnare på avdelningen för kvinnors rättigheter på Human rights watch (HRW), kräver att regeringar – även Sveriges, agerar omedelbart till skydd på personer och grupper som utsätts för rasistiska övergrepp relaterade till covid-19.

”Nyligen när jag var på väg hem från jobbet, pressade en man på bussen mig upp mot bussfönstret och frågade om jag var från Kina. Fysiskt instängd och rädd sa till honom att jag är svensk-koreansk. Tack och lov var det då en annan passagerare på bussen ingrep”, skriver Bergsten, och påpekar att det inte är enda gången som hon och andra pekats ut under pandemin för sitt asiatiska ursprung.

Vittnesmålen från de som skrikits åt, trakasserats, blivit avvisade i kollektivtrafiken och undvikits är många, från såväl vuxna som barn, till och med i förskolan. Liknande påhopp på människor med asiastiskt utseende förekommer i fler europeiska länder, och även grövre fysiska attacker, liksom bojkotter av deras affärsverksamheter.

”Tyvärr är det här en del av ökande anti-asiatiska övergrepp i Europa – och globalt – som sporras av nedsättande språkbruk av politiker och medier. I Sverige har politiker inte drivit på övergreppen, men regeringens svar har varit för svagt”, skriver Susanné Bergsten som menar att det inte räcker att politiker undviker att sprida förolämpningar, utan att de borde korrigera rasistiska missuppfattningar om covid-19 och uttryckligen fördöma rasismen i pandemins spår.

Bergsten är inte ensam om att kräva skarpare åtgärder. Ledande människorättsförsvarare har uppmanat regeringar att skydda offren för hat som utlöses av pandemin. Såväl EU-rätten som internationell rätt ålägger stater att bekämpa rasism och xenofobi.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV