Krav på förbud mot surrogathandel

I ett öppet brev till utrikesminister Ann Linde, justitieminister Morgan Johansson
och socialminister Lena Hallengren krävde företrädare för en rad svenska kvinnorättsorganisationer på onsdagen att regeringen tar initiativ för att förbjuda surrogathandel. Samtidigt gick ett brev från 200 kvinnrättsorganiationer i 40 länder med samma krav till Ukrainas president. Kravet baseras på FN:s konventioner om barns och kvinnors rättigheter.

I Ukraina har barnombudsmannen Mykola Kuleba vädjat om ett förbud, sedan landets stängda gränser tydliggjort den exploatering som surrogathandeln innebär, och kallar surrogatkontrakten slaveri för de kvinnor som lockas att tjäna pengar på att föda barn åt välbeställda västerlänningar.

Ukraina står för en stor del av den internationella surrogathandeln och trots stängda gränser fortsätter surrogatförmedlingar att marknadsföra surrogatmödraskap från Ukraina, nu till ”reducerade priser” i Sverige.

De nio svenska organisationer som undertecknat brevet till regeringen menar att myndigheter tvingas agera utan mandat så långe förbud saknas, och att ambassader främst i Ukraina och Georgien bidrar till att understödja handel med barn.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV