Krav på haverikommission efter mordet på 12-årig flicka

– Vi måste kraftsamla mot det här. Vi bygger ut polisen med fler anställda och nya verktyg, men om vi inte stoppar nyrekryteringen av unga in i de kriminella miljöerna så spelar de hårda tagen inte så stor roll.

Det säger inrikesminister Mikael Damberg (S) till SVT efter mordet natten till söndagen på en 12-årig flicka i Norsborg, Botkyrka kommun. Mordet utreds nu av polis som utgår från att det dödliga skottet inte var avsett för flickan.

Författaren och feministen Alexandra Pascalidou skriver i ett inlägg på sin Facebooksida:

”Att läsa om den 12-åriga flickan som mördats ”av misstag” gör mig förtvivlad. Men lika förtvivlad blev jag när en massa andra barn i Sveriges mest utsatta, sårbara och stigmatiserade orter mördades. Många av misstag. Inte blott de kriminellas misstag utan av ett helt samhälles systematiska misstag.”

Pascalidou konstaterar att misstagen belysts i decennier och kräver en haverikommission. Hon kritiserar de som i rapporteringen kallat den 12-åriga flickan för ”ung kvinna”:

”Alla vi som någon gång varit 12 eller har tolvåriga flickor vet att de är långt ifrån kvinnor. De är barn. Och barn ska inte behöva dö i världens fredligaste demokrati.
Barn ska inte behöva frukta för sina liv. Oavsett tid på dygnet.
Barn som mördats är offer. Och offer ska inte misstänkliggöras av en omgivning som verkar lida brist på empati gentemot vissa människor. En empati som verkar villkorad och vacklar och varierar beroende på hemadress, hår- och hudfärg.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV