Krislägesavtal i allt fler regioner

Under onsdagen gick även Region Uppsala över till det så kallade krislägesavtalet med hänvisning till den rådande situationen i vården. Vårdförbundet uppmanar nu politiker och arbetsgivare i alla kommuner och regioner att i närtid följa efter.

Under onsdagen fick även Region Uppsala det så kallade krislägesavtalet beviljat av Sveriges Kommuner och Regioner (Skr). Det gäller bland annat sjuksköterskor inom intensiv- och intermediärvården på Akademiska sjukhuset. De kan komma att få sin arbetstid förlängd till 48 timmar per vecka, mot 220 procent av lönen per timme.

– Vårdförbundet har tillsammans med arbetsgivaren försökt undvika att behöva aktivera krislägesavtalet, eftersom det är så tufft för personalen att jobba på det sättet. Vi är överens om att Vårdförbundets medlemmar behöver all återhämtning de kan få, vilket arbete på krislägesavtalet inte medger. Att detta nu ändå är nödvändigt är ett resultat av den hårda belastning vi ser på framförallt intensiv- och intermediärvården på Akademiska, säger Sofia Lindström, ordförande för Vårdförbundet i Uppsala.

– När nu situationen är som den är, med hög smittspridning och patienttryck, så är det nödvändigt att Vårdförbundets sjuksköterskemedlemmar får skälig ekonomisk ersättning för sitt hårda arbete. Det är en extremt ansträngd situation nu och det är just för att den här typen av situationer som vi har tecknat krislägesavtalet med SKR, säger Sofia Lindström.

Krislägesavtalet kan innebära 48-timmarsveckor och hårda arbetspass med fler svårt sjuka patienter än vanligt per medarbetare, och är en högst tillfällig lösning.

– Krislägesavtalet löser bara bemanningsproblemen i det akuta läget som sjukhuset befinner sig i nu och är absolut inte en långsiktigt hållbar modell för våra medlemmar. Vårdförbundet kommer därför att följa situationen noga och förväntar sig att arbetsgivaren använder krislägesavtalet förnuftigt och enligt en genomtänkt strategi för hur medlemmarna ska hålla i längden, säger Sofia Lindström.

Vårdförbundet konstaterar i ett pressmeddelande att den nationella bristen på yrkesgrupperna sjuksköterskor, biomedicinska analytiker, barnmorskor och röntgensjuksköterskor är svår i alla regioner och de uppmanar därför nu politiker och arbetsgivare i kommuner och regioner att i närtid aktivera krislägesavtalet.

– Vården är i ett oerhört ansträngt läge nu. Förutom Region Uppsala har även Region Skåne, Region Stockholm, Region Gävleborg och Västra Götalandsregionen aktiverat krislägesavtalet och fler regioner kan komma att följa efter. Vårdförbundet vill se krislägesavtal om och när det behövs istället för arbetstidslösningar där medlemmar tvingas arbeta mer än heltid. Det är ett måste att våra medlemmar får skälig ekonomisk ersättning för det enorma arbete som görs över hela landet nu, säger Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV