Startsida - Nyheter

Krislägesavtal i välfärdssektorn redo att aktiveras

Vårdförbundet har tecknat krislägesavtal med arbetsgivarparterna på offentlig sektor: Sveriges kommuner och regioner (SKR) samt Sobona. Därmed är avtalet, som redan undertecknats av andra fackförbund inom välfärden och gäller anställda i regioner, kommuner och kommunala bolag, redo att aktiveras för alla arbetsgrupper.

Via avtalet kan arbetsgivaren både omplacera personal och utöka den genomsnittliga veckoarbetstiden till i genomsnitt 48 timmar per vecka, medan den som arbetar enligt avtalet får ut cirka 220 procent i lön under period som avtalet tillämpas.

Det framgår i ett pressmeddelande från Vårdförbundet, som tidigare sagt nej till avtalet, bland annat med hänvisning till att ersättningarna var för låga, men också med hänvisning till yrkeskvalifikationer. Även där har kraven nu tillgodosetts. Om legitimation eller behörighet krävs ska detta respekteras, vilket varit viktigt för Vårdförbundet.

– Vårdförbundets medlemmar tar ett enormt stort ansvar under oerhört påfrestande omständigheter. De befinner sig verkligen i frontlinjen i kampen mot följderna av coronaviruset och covid-19. Utifrån det läge som vården befinner sig under pågående pandemi och med de förbättringar som skett i avtalet sedan vi frånträdde förhandlingarna, har vi gjort bedömningen att de ekonomiska ersättningarna nu uppväger nackdelarna gällande arbetstid för våra medlemmar, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Avtalet gäller från och med 26 mars, men har ännu inte aktiverats med anledning av coronaviruset. Förutom vid pandemier och epidemier kan naturkatastrofer som bränder och översvämningar och terrordåd eller -hot aktivera avtalet. Kraven för detta är hårda och avtalet gäller inte vid inte ”gängse personalbrist” i vården, utan ska tillämpas restriktivt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV