Nyheter

Kritik mot friande av homofob präst i Svenska kyrkan

Det var under ett konfirmationsläger förra sommaren som prästen fördömde homosexuella och blev fråntagen sin rätt att vara präst av Luleå stifts domkapitel. Ett ovanligt beslut som enligt domkapitlet grundar sig i brott mot prästvigningslöftet och ett kyrkomötesbeslut i frågan 2005. Nu frias samma präst av Svenska kyrkans överklagandenämnd, som anser att det inte finns någon ”för alla präster gällande hållning om samkönade relationer”, rapporterar QX.

Bland de många inom kyrkan som upprörs av beslutet finns Lars Gårdfeldt, komminister i Masthuggskyrkan. Enligt kyrkomötet 2005 får en präst inte ifrågasätta eller skuldbelägga hbtq-personers identitet, vilket var just vad som skedde. Särskilt allvarligt är att uttalandet gjordes under ett konfirmationsläger säger Gårdfeldt till QX:

– Ja, det är extra allvarligt eftersom det är den perioden i livet då ungdomar börjar ställa existentiella frågor och är extra sårbara. Att då uttala sig ringaktande gentemot hbtq-personer kan skapa psykisk ohälsa som i värsta fall kan leda till självmord, det har jag dessvärre själv erfarit.

Nu krävs en noggran genomgång av kyrkomötets beslut från 2005, säger biskop Åsa Nyström till SVT, med anledning av överklagandenmändens friande:

– Vi har alla lärt oss något av det här. Man går aldrig tillbaka, utan framåt i en ny reflexion.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV