Kvinnojouren Lund lanserar särskilt stöd vid digitalt våld

Nätet och digitala verktyg utgör nya arenor för våldsutövande, men kan också vara en del av lösningen. Det konstaterar Kvinnojouren Lund, som sedan 40 år arbetar med våld i nära relationer och mäns våld mot kvinnor.

– Den digitala utvecklingen är på många sätt fantastisk. Den kan erbjuda stöd för den som utsätts för våld, men den kan också innebära nya verktyg och nya arenor för våldet, säger Xhenita Shala som är ordförande för Kvinnojouren Lund, i ett pressmeddelande.

Det särskilda stöd som jouren kommer att erbjuda under hösten riktar sig till utsatta i alla åldrar, eftersom våld via sociala medier, appar eller andra digitala kanaler drabbar personer oavsett ålder. Det gäller även digital övervakning, stalkning och utpressning via spridning av explicit material.

– Våld i nära relationer handlar om makt och kontroll. Digitalt våld skiljer sig på så vis inte från annat våld. Men vi ser att kunskapen om hur en skyddar sig, vilka åtgärder man kan ta och kunskapen om vilka lagar som gäller, ofta är låg bland dem som utsätts. Därför vill vi nu erbjuda särskilt stöd för den som utsätts för våld via sociala medier, appar eller andra digitala kanaler. Även övervakning och kontroll via sms, telefon eller annan störande kontakt räknas som digitalt våld, säger Linn Andersson som jobbar som stöd- och hbtq-utvecklare på Kvinnojouren Lund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV