Det centrum för behandling av covid-19 som Läkare utan gränser driver i Aden, och som är det enda i sitt slag i södra Jemen, har under perioden 30 april-17 maj skrivit in 173 patienter. 63 av dem har dött. Mycket talar för att både smittspridningen och dödstalen är mångdubbelt högre.
En stor del av patienterna är vårdpersonal, vilket enligt Läkare utan gränser tyder på att smittspridningen är betydligt mer omfattande än den dokumenterade och att många sjuka aldrig når vården. En signal om att fler dör i sina hem är begravningsstatistiken för södra Jemen som ökat från 10 till 80 begravningar per vecka. Läkare utan gränser befarar nu en katastrof – inte bara i Aden-regionen utan hela Jemen – och kräver att omvärlden agerar så att fler kan vårdas och skyddsutrustning finns tillgänglig.
– Vad vi ser på vårt behandlingscenter är bara toppen på isberget när det gäller antalet personer som smittas och dör i staden. Människor kommer till oss för sent för att kunna räddas, och vi vet att många fler inte kommer alls: de bara dör hemma. Det är en hjärtskärande situation, säger Caroline Seguin, Läkare utan gränsers verksamhetschef i Jemen.
Förutom personal och skyddsutrustning är landet, vars vårdsystem redan innan coronakrisen hade kollapsat efter fem år av krig, i skriande behov av respiratorer och tester. I nuläget är antalet fall omöjligt att bedöma enligt Läkare utan gränser:
”Patienterna vi ser dö har helt klart symptom på covid-19. Sjukdomar som malaria, dengue och chikungunya är endemiska i staden men har aldrig dödat så många på så kort tid.”
Även de långsiktiga konsekvenserna kommer att bli kännbara. Flera sjukhus har redan tvingats stänga eller neka tillträde på grund av att personalbrist eller avsaknad av skyddsutrustning.