Lärare i Husby anmäler polisens rasprofilering

Said Ali, lärare på el- och energiprogrammet vid Rudbecks gymnasium i Sollentuna har anmält polisen, rapporterar Nyhetsbyrån Järva. Detta efter att ha stoppats gång på gång i Husby där han bor. Ofta i samband med fotbollsträningar, då han är engagerad fotbollstränare i Kista AIF, och även tränar fotboll själv och har en son som spelar.

– De uppträder aggressivt och otrevligt. Jag är övertygad om att det handlar om rasism, därför tänker jag polisanmäla dem den här gången, säger han till Nyhetsbyrån Järva.

Vid ett tillfälle tog polisen ifrån Said Ali kameran, som han framför allt använder för att fotografera i fotbollssammanhang. En annan gång var sonen och hans kompisar i baksätet när polisen stoppade Ali.

– De behandlar en som om man vore kriminell, utan anledning. Det var en skrämmande upplevelse för barnen.

Det var efter att ha talat med en advokat, vid senaste tillfället då han stoppades med förevändningen att han skulle ha druckit alkohol, bestämde han sig för att göra en polisanmälan:

– Även om vi vet att det kommer inte leda till fällande dom, så är det bra att göra det. Jag uppmanar alla som utsatts av poliser i Järva att göra en polisanmälan. Ju fler vi blir som polisanmäler, desto troligare är det att polisen till slut måste granskas.

Said Ali får uppbackning i ett inlägg av Philip O’Connor. Hans situation påminner på många sätt om Alis, ändå har han aldrig stoppats av polis.

”Vi snackar hela tiden om ungdomar och att skapa en miljö som är trygg och säker för dem – det har Said Ali gjort hela tiden jag har känt honom. Men tänk om han skulle få för sig att ge upp – vem tar över då? Vad skickar det för signal till Husbyborna när det enda tacket en man som ger allt för alla får är att bli regelbundet förnedrad av polisen?” skriver O’Connor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV