Larm om oklarheter gällande rätten till vård för utsatt grupp

Flera organisationer kräver nu att Sverige säkerställer tillgång till vård för EU-medborgare utan europeiskt sjukförsäkringskort till följd av en oroande utveckling. Det framgår av ett pressmeddelande från Amnesty, en av organisationerna som bett om möte med socialminister Lena Hallengren för att diskutera frågan.

– Papperslösa och asylsökande har rätt till subventionerad, nödvändig vård i Sverige enligt en lag som antogs 2013. Stora problem finns i tillgång till vård även för dessa grupper, men för utsatta EU-medborgare är det ännu svårare. De omfattas inte av lagen och i praktiken får de höga räkningar för nödvändig vård eller nekas vård helt och hållet. Olika regioner gör på olika sätt och rättsosäkerheten är stor. En bulgarisk kvinna som Amnesty varit i kontakt med fick till exempel räkningar på över 100 000 kronor efter att ha fött barn på ett svenskt sjukhus, säger Johanna Westeson, sakkunnig i diskrimineringsfrågor på Amnesty Sverige.

Exemplen på nekad vård är flera och allvarliga. Kritiken kommer inte bara från hjälporganisationer och människorättsförsvarare. Även Statskontoret har i en utvärdering av lagstiftning på området påpekat en orimlig otydlighet gällande om EU-medborgare ska omfattas av rätten till vård för papperslösa eller inte.

– Vi hör förtvivlade representanter för hjälporganisationer säga att enda anledningen till att inte människor i den här gruppen dör eller får men för livet är att det finns frivilliga läkare och organisationer som tar emot dem utanför det officiella systemet. Det här är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige, säger Eliot Wieslander, generalsekreterare för Läkare i Världen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV