Las tesis bland de mest inflytelserika 2019: ”Vi godkänner patriarkatets fall”

Chilenska konstkollektivet Las tesis finns med Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika 2020. Det är Nadya Tolokonnikova från Pussy riot som presenterar feministgruppen på tidningens hemsida och konstaterar att kvinnor i hela världen kan relatera till orden i deras virala protestsång En våldtäktsman i din väg. Tolokonnikova avslutar med orden:

”Victim blaming och slut shaming är de djupt ideologiska antaganden som är inbyggda i våra hjärnor, utbildningar och rättssystem globalt. Det måste ändras. 2000-talet är systerskapets sekel. Dra åt helvete, världens Weinsteins. Vi har bara börjat.”

På Instagram tackar de för erkännandet. De har också lagt upp det pressmeddelande som de hade gått ut med i sin helhet eftersom redaktionerna som fått det ”verkar vara ordningsmaktens vänner” då de redigerat bort vissa delar:

Vi är övertygade om att feminism är den mest inflytelserika kraften 2020 och vi hoppas att det kommer att fortsätta att vara så under alla år framöver så vi går mot det mer rättvisa, mångsidiga och feministiska samhälle vi drömmer om.

Det ständiga stöd vi fått det senaste året från våra allra närmaste, lokala, nationella och internationella kretsar upphör aldrig att överraska oss. Utan tvekan påverkar det senare oss med tanke på att vi i detta land är vana att bli förföljda, botade och fördömda.

Vi godkänner erkännandet av alla kvinnors, dissidenters, artisters, aktivisters och feministers arbete i Latinamerika.

Vi godkänner att gatornas slagord blir hörda.

Vi godkänner patriarkatets fall.

Och kort sagt. Vi godkänner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV