Nyheter

Lika lön oavsett kön till spelarna i Brasiliens fotbollslandslag

Alla landslagsspelare i Brasilien ska få lika lön, oavsett kön. Det beslutet har Brasiliens fotbollsförbund CBF fattat, och därmed blir landet det fjärde efter Australien, Norge och Nya Zeeland att upphöra med könsdiskrimineringen.

Dam- och herrspelarna kommer hädanefter att tilldelas lika stora summor i samband med landslagssamlingar och turneringar rapporterar SVT. Det gäller såväl ersättningar som bonusar.

Nyheten kommer strax efter att Diskrimineringsombudsmannen (DO) bedömt att de ojämlika ersättningarna inom den svenska landslagsfotbollen under fotbolls-VM 2018 och 2019 inte utgör något lagbrott. Ett beslut som Svenska fotbollförbundet (SvFF) uttryckt glädje över.

Landslagsmålvakten Zecira Musovic drar paralleller mellan de båda beskeden i en kommentar på sociala medier:

”Rätt så säker på att DO hade fått fram samma resultat i sin utredning till Brasiliens landslag som de gjorde till SvFF för någon dag sedan. Skillnaden? Brasilien väljer en annan ersättningsmodell trots beslut. Det kallar jag för att ta egna, klockrena initiativ i arbetet framåt”.

Målvaktskollegan Hedvig Lindahl konstaterar att Sverige placerar sig efterkälken:

”Lika lön för lika arbete i landslaget är det tydligaste sättet att visa att vi satsar på vår damfotboll i vårt land. Därför är det här viktigt […] När man representerar ett landslag så är det ofta en verksamhet finansierad av statliga medel och därför är det viktigt med lika lön för lika arbete. När nu länder inser potentialen med investeringar i sin damfotboll så är det såklart viktigt att man hakar på”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV