Magdalena Andersson på inflytelserik position inom IMF

Den 18 januari tillträder Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) ordförandeposten i IMFC, det högsta rådgivande organet inom Internationella valutafonden (IMF). IMFC samlar finansministrar och centralbankschefer från samtliga 190 medlemsländer. Det är första gången en kvinna väljs till ordförande.

Den 18 januari tillträder Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) ordförandeposten i IMFC, det högsta rådgivande organet inom Internationella valutafonden (IMF). IMFC samlar finansministrar och centralbankschefer från samtliga 190 medlemsländer. Beslutet att utse Andersson var enhälligt. Det är första gången en kvinna väljs till ordförande och över 50 år sedan en svensk hade en lika hög position inom IMF.

– Jag är hedrad över att ha blivit utnämnd och för det stora stödet från samtliga medlemmar i IMFC. Den globala ekonomin har många utmaningar som världens länder behöver möta gemensamt, exempelvis om att få fart på ekonomin efter pandemin, att dämpa risker i ekonomier med hög skuldsättning och påskynda klimatomställningen. IMF:s roll är viktig i krisarbetet och fonden kan bidra till att motverka att pandemin slår ut decennier av framgångsrik ekonomisk utveckling i utvecklingsländerna, säger Magdalena Andersson i ett pressmeddelande.

Hon kommer att kombinera finansministerposten med uppdraget, som innebär sammanträden två gånger per år i samband med IMF:s vår- och höstmöten. Nästkommande möten förväntas i stor utsträckning kretsa kring ekonomisk återhämtning efter coronapandemin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV