Majoritet vill underlätta familjeåterförening i Sverige

Senast den 15 augusti ska den parlamentariskt sammansatta migrationspolitiska kommittén redovisa sitt arbete med en framtida migrationspolitik som ska vara ”human, rättssäker och effektiv”, respekterar Sveriges internationella åtaganden och innebär ”en permanent ordning med ett brett stöd i den svenska riksdagen”.

Enligt en ny undersökning som Novus gjort på uppdrag av Svenska kyrkan, Röda korset och Rädda barnen är stödet för familjeåterförening starkt. Resultatet presenterades på torsdagen i en debattartikel i Dagens nyheter:

  • 73 procent instämmer helt eller delvis i att barn som vistats flera år i Sverige och lärt sig svenska språket ska ha en möjlighet att stanna i Sverige. 13 procent tar helt eller delvis avstånd från det.

  • 62 procent instämmer helt eller delvis i att personer med humanitära skäl, till exempel svårt sjuka barn eller vuxna, ska ha möjlighet att stanna i Sverige. 19 procent tar helt eller delvis avstånd från det.

  • 59 procent instämmer helt eller delvis i att barn och föräldrar på flykt som splittrats ska ha en möjlighet att återförenas i Sverige. 23 procent tar avstånd från det, helt eller delvis.

En majoritet av befolkningen i samtliga inkomstgrupper, i stad och på landsbygden, är för att underlätta familjeåterföreningar enligt beskrivningarna ovan och på tvärs mot hur det ofta låtit i den politiska debatten, konstaterar företrädare för organisationerna bakom artikeln.

”Sedan 2015 har politiken kännetecknats av ett stort antal förändringar som genomförts i syfte att åstadkomma snabba effekter för att minska antalet asyl­sökande, utan att man hunnit titta på de humanitära såväl som de samhälleliga konsekvenserna. På senare tid har olika förslag presenterats som på olika sätt syftar till att minska antalet personer som söker sig till Sverige, utan att man tagit hänsyn till effekterna för den enskilde eller för samhället i stort.”

De skriver också att konsekvenserna av den tillfälliga lagen varit mycket negativa för människors psykiska välmående och möjligheter till integration i samhället samtidigt som tilltron till rättssystemet i samhället i stort varit förödande. Den migrationspolitiska kommittén uppmanas därför att värna den humanitära grundsyn som majoriteten i Sverige har:

  • Rätten till familjeåterförening måste säkerställas, både för flyktingar och för alternativt skyddsbehövande. Man ska inte tillämpa försörjningskrav som i praktiken omöjliggör familjeåterförening.

  • Återinför bestämmelsen om att uppehållstillstånd kan beviljas om det föreligger synnerligen ömmande omständigheter, eller särskilt ömmande omständigheter för barn.

  • Sverige behöver nu en human, rättssäker och långsiktigt hållbar migrationslagstiftning som låter familjer leva tillsammans och som med tydlighet värnar barnets rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV