– Den maltesiska regeringen har under 2020 använt olagliga metoder, som i vissa fall saknar motstycke, för att undvika att bistå flyktingar och migranter på Medelhavet. Nu måste EU skyndsamt införa ett effektivt system för att övervaka att respekten för de mänskliga rättigheterna upprätthålls vid medlemsländernas gränser och ställa ansvariga till svars för de brott som begås, säger Madelaine Seidlitz, jurist och ansvarig för Amnesty Sveriges arbete med flyktingar och migranter.
I rapporten Waves of impunity: Malta’s violations of the rights of refugees and migrants in the Central Mediterranean avslöjar Amnesty international att Maltas regering använder åtgärder som orsakar stort lidande och livsfara i allt högre utsträckning. De leder bort båtar i sjönöd mot Italien istället för att rädda människorna ombord, håller kvar människor mot sin vilja på illa rustade fartyg och har tecknat ett nytt avtal med Libyen för att hindra människor från att nå landet.
– Skamligt nog har EU och Italien också normaliserat samarbetet med Libyen om gränskontroll. Men att skicka människor tillbaka till farorna i Libyen är allt annat än normalt, säger Elisa De Pieri, regional utredare på Amnesty international, i ett pressmeddelande.
Från januari till slutet av augusti augusti 2020 skickades 7 256 människor tillbaka till Libyen av den EU-stödda libyska kustbevakningen, ofta efter tips från kustbevakningen, flygplan från Frontex och andra EU-operationer. Människor som skickas tillbaka till Libyen löper enligt Amnesty international stor risk för tortyr och misshandel.