Mansjour bluffar om orättvis finansiering

Akillesjouren i Hässleholm hävdar orättvisan i att kvinnojourer mer pengar än mansjourer, med utgångpunkten att kvinnors våld mot män är lika vanligt eller vanligare än mäns våld mot kvinnor. Budskapet har fått genomslag både lokalt och i rikstäckande medier, men resonemanget är vilseledandet och påståenden om utebliven finansiering är grundlösa avslöjar Kvinnofronten.

När det gäller huruvida kvinnor eller män utövar mest våld i heterorelationer har Nationellt centrum för kvinnofrid vid Uppsala universitet konstaterat att det rör sig om olika typer av våld, och att det grova, fysiska våldet samt kontroll främst utövas av män mot kvinnor. När Brottsförebyggande rådet kartlade våldet visade sig kvinnors behov av hjälp, stöd och sjukvård vara betydligt större än mäns.

Förutom en svag utgångspunkt har det visat sig att påståendet om orättvist utebliven finansiering från Hässleholms kommun är felaktigt. Kvinnofronten kunde enkelt ta fram protokoll från mötet där Akillesjourens ansökan om bidrag behandlades och begära ut beslutsunderlag. Där framgår att kommunen gärna ville stödja jouren, men att ansökan var inlämnad tio månader för sent.

Akillesjouren lämnade inte heller in begärda uppgifter för att visa att de som förening uppfyller bidragskriterierna. Kommunen konstaterar i beslutsunderlaget att de inte har möjlighet att ge 572 750 kronor för att hyra lokal och anställa en kanslist på 50 procent, vilket Akillesjouren ansökt om, till helt nystartade föreningar utan någon verksamhet.

Likväl beviljades Akillesjouren 10 000 kronor för att kunna informera om den nya föreningen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV