#metoo: Weinstein fälls för våldtäkt och sexuellt övergrepp

På måndagen dömdes tidigare film- och mediemakthavaren Harvey Weinstein för våldtäkt och sexuellt övergrepp.
– Ett kraftfullt budskap, säger #metoo-rörelsens grundare Tarana Burke.

Harvey Weinstein döms för att ha våldtagit Jessica Mann, tidigare skådespelare, på ett hotell 2013, samt för att ha tvingat Miriam Haley, produktionsassistent, till oralsex 2006. Ytterligare vittnesmål som juryn i rättegången på Manhattan fick ta ställning till skulle styrka ett mönster av sexuell exploatering och brottsrubriceringen ”sexual predator”, men på de åtalspunkterna friades Weinstein. Det gäller skådespelaren Annabella Sciorras vittnesmål om våldtäkt i början av 1990-talet samt ytterligare tre vittnesmål om sexuella övergrepp.

Efter att domen meddelats upprepade Weinstein tre gånger:

– Men jag är ju oskyldig.

Han klagade också över bröstsmärtor och fick föras till sjukhus för provtagning innan han kunde transporteras tillbaka till fängelset. Det rapporterar the New York times (NYT), vars avslöjande bidrog till en lavin av vittnesmål från kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp av Weinstein, något som under decennier varit en allmänt känd hemlighet i branschen.

Bara en början

Journalisterna bakom avslöjandet, Megan Twohey och Jodi Kantor, skriver i en analys att många av de över 90 kvinnor som anklagat Harvey Weinstein hade förberett sig på att han skulle frias. Åtalets rimlighet har ifrågasatts och domen kallas nu en seger för den globala #metoo-rörelse som den brutna tystnaden om Weinstein blev en tändande gnista för.

– Det är ett perfekt test på vad som händer när en kultur börjar skifta, säger Deborah Tuerkheimer, juridikprofessor vid Northwestern-universitetet till NYT.

Att domen både fäller och friar visar enligt Isabelle Kirshner, tidigare åklagare som nu är försvarsadvokat och har representerat sexualbrottsanklagade män, att juryn gjort noggranna avvägningar och inte utgått från en ”tro på allt kvinnor säger”. Samtidigt som rättegången pågick väcktes åtal även i Los Angeles, gällande ytterligare fall av våldtäkt och sexualbrott som Weinstein ska ha begått.

– Rättvisa skipades i dag och Harvey Weinstein hölls ansvarig för sina brott. Men det är bara en början. Vi ser fram emot Weinstein-åtalet i Los Angeles där han kommer att ställas till svars för andra kriminella handlingar, säger Gabrielle Carteris, ordförande för SAG-AFTRA, fackförbund som organiserar omkring 160 000 film- och tv-arbetare.

Inte oåtkomlig

Carteris uppmanade alla medlemmar att kontakta sitt fackförbund om de trakasseras eller utsätts för övergrepp.

– Vi hyllar modet och övertygelsen hos de kraftfulla överlevare som drev det här fallet till rättegång och hela vägen till dom. Den här domen sänder ett dundrande budskap till andra förövare: Du kan inte längre fly eller gömma dig. I allt högre utsträckning kommer du att anmälas om du trakasserar eller begår övergrepp, du kommer att åka fast och du kommer att åtalas.

Lättnad, tårar och tacksamhet är några av reaktionerna som beskrivs i rapporteringen om den fällande dom som kan ge Weinstein mellan 5 och 29 års fängelse när påföljd meddelas.

– Under så lång tid trodde de här kvinnorna att han var oåtkomlig och aldrig skulle hållas ansvarig, men nu har det straffrättsliga systemet funnit honom skyldig. Det sänder ett kraftfullt budskap, säger Tarana Burke, grundare av #metoo-rörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV