Startsida - Nyheter

Miljonsatsning ska förebygga negativa maskulinitetsnormer

Malmö satsar nära 1,5 miljoner kronor på jämställdhetsfrämjande arbete inom ramen för projektet Coach journey så att föreningen Locker room talk med digitala verktyg och simulerade situationer kan underlätta samtal som gör skillnad.

Det var på onsdagen, nära årsdagen för den tweet som blev startskott för #metoo-hösten 2017, som kommunstyrelsen i Malmö fattade beslutet att stödja föreningen Locker room talk med 1 464 572 kronor till projektet Coach journey. I sin ansökan beskriver Locker room talk ett samband mellan snacket i killarnas omklädningsrum och negativa maskulinitetsnormer.

– Locker room talk har identifierat ett viktigt rum för pojkar där risken för att snacket, kulturen och normer påverkar dem och andra negativt. Med detta projekt får tränare och förebilder verktyg för att kunna syna och förändra dessa attityder. Det bidrar till Malmö stads ambitioner inom jämställdhetsområdet och de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö, i ett pressmeddelande.

Locker room talk etablerade sig i Skåne förra året genom ett arvsfondsprojekt som gick ut på att jobba på lokal nivå med idrottsföreningar, skolor och tränare med fokus på framförallt killars attityder mot tjejer, men också killars attityder till varandra. Genom samarbetet med Malmö stad kan arbetet nå fler. Ambitionen är att 48 ledare och 720-1 080 killar ska delta i utbildningssatsningar.

– Vi vet hur mycket skitsnack man kan få höra i killarnas omklädningsrum. Det sitter i väggarna men det stannar inte där utan det följer med killarna ut i livet och påverkar självkänslan men också relationer till andra. Locker room talk vill förändra det och utbildar killar i åldern 10–14 år i jämställdhet och schyssta attityder i deras egen miljö, säger verksamhetschefen Julia Frännek.

Projektet har utformats med hänsyn till coronapandemin:

– I och med corona behöver vi digitalisera och ha fler tekniska lösningar. Coach journey är en digital utbildning genom VR (virtual reality, reds anm) där vi kan simulera situationer i omklädningsrum som ledare behöver för att kunna hantera utmanande situationer på ett konstruktivt sätt, och börja ta samtal som gör skillnad. VR är ett intressant medel för att göra jämställdhetsfrågor enkelt att ta till sig för ungdomar och för att kunna jobba förebyggande.

Frännek framhåller också vikten av den lokala anknytningen och att få med skolan, idrotten och de förebilder som finns för unga i Malmö. Sedan tidigare arbetar Locker room talk tillsammans med idrottsförebilder, exempelvis fotbollsspelaren Jimmy Durmaz, och hockeyspelaren Mikael Backlund. I samverkan med Malmö stad kommer nu fler förebilder, föreningar och fysiska omklädningsrum med anknytning till målgruppen att sökas upp.

Jimmy Durmaz.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV