Prenumerera

Logga in

Nanaia Mahuta är Nya Zeelands nya utrikesminister

Efter valet i Nya Zeeland ser landets politiska ledning ut att bli en av världens mest mångfaldiga. Nära hälften av lagstiftarna som valts in är kvinnor, en tiondel öppna hbtq-personer, och även landets vice premiärminister Grant Robertson är öppet gay. Dessutom är utrikesministern Nanaia Mahuta för första gången en kvinna som tillhör landets urfolk maorierna.

– Jag är privilegierad att få leda diskussionen på utrikesområdet, säger hon i en kommentar.

Mahuta valdes in första gången i parlamentet 1996, då nuvarande politiska system infördes, och har tidigare haft en rad ministerposter. Liksom premiärministern Jacinda Ardern företräder hon vänsterliberala Labour party, som med 64 mandat av 120 nu blir första parti att sedan 1996 få egen majoritet i parlamentet.

– Det här är ett kabinett och en regering baserad på meriter som även råkar vara otroligt mångfaldig, och jag är stolt över det. De reflekterar det Nya Zeeland som valde dem, sade Ardern när hon presenterade ministrarna på måndagen.

Golriz Ghahraman, som företräder landets gröna parti och var den första parlamentsledamoten med bakgrund som flykting, gratulerade Nanaia Mahuta och framhöll betydelsen av att landet avkoloniserar sin röst i utrikesfrågor.

2016 deltog Nanaia Mahuta i en traditionell ceremoni och blev därmed den första kvinnliga parlamentsledamoten att bära moko kauai, en maorisk haktatuering. Att hon nu utnämnts till utrikesminister välkomnas av Rukuwai Tipene-Allen, politisk journalist på Māori television:

– Det första ansikte människor ser på den internationell arenan är någon som talar, ser ut som och låter som en maorier. Nya Zeelands ansikte är urbefolkningens.

Och att Mahuta bär moko kauai ser Tipene-Allen som stärkande:

– Det visar att vår kultur har en plats på internationell nivå, att människor ser maoriers betydelse, och den skillnad det för med sig att vara maorier i en sådan roll. Att hon bär sina förfäders märken visar människor att det inte finns några gränser för maorier och vart de kan gå.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV