Nära helvitt i toppen på Sveriges biståndsorganisationer

Global bar magazine har granskat fjorton ledande biståndsorganisationer och kunnat konstatera att av sammanlagt 138 styrelseledamöter är endast 14 icke-vita, och av 92 personer i ledningsgrupperna är alla utom fem vita. Detta i jämförelse med 20 procent i en beräkning av andelen icke-vita i Sveriges befolkning som forskaren Tobias Hübinette gjorde 2017.

10 av de 14 undersökta organisationerna är störst på insamling inom biståndet, övriga valdes för sin höga profil i debatten om demokrati och mänskliga rättigheter. Bland de 10 största insamlingsorganisationerna hade bara SOS Barnbyar fler än en icke-vit person i styrelsen. Och av samtliga skiljer Action aid och IM ut sig med styrelser där fyra av nio är icke-vita.

I en enkät där organisationerna fått svara på några frågor om granskningen, svarar flera att de gjort för lite, och att frågan inte haft tydlig prioritet.

– Svaret var väl ganska väntat, men det känns positivt att så många ändå säger att de ser att detta är ett problem och avser att arbeta mer med det framöver, säger statsvetaren Maria Eriksson Baaz, som tagit del av enkätsvaren, till Global bar magazine.

Och Tobias Hübinette är inte förvånad:

– Det gjordes en större undersökning i samband med den statliga maktutredningen 2006 som bland annat inkluderade civilsamhället och NGO-Sverige. Då var det extremt homogent, men sedan dess har ju den svenska befolkningssammansättningen förändrats kraftigt, men ändå är det fortfarande så här otroligt homogent.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV