Nazist fälld för misshandeln av Camilla Wagner i Almedalen

Villkorlig dom, dagsböter och skadestånd blev påföljden för den man ur en nazistmobb som attackerade jämställdhetsstrategen Camilla Wagner under politikerveckan i Almedalen 2018.
– Jag hade tur som fick ett avslut. Många råkade illa ut den veckan utan att ha fått upprättelse, säger hon till Feministiskt perspektiv.

Almedalsveckan 2018 föregicks av protester mot att de våldsbejakande nazisterna i NMR getts tillstånd att manifestera på allmän plats. Till skillnad från 2017 fick de inte hyra mark av Almedalsveckans arrangörer, men av polisen gavs de tillstånd att hålla torgmöten i direkt anslutning till RFSL:s lokaler. RFSL Ungdom ställde därmed in sin medverkan då de inte kunde garantera sina medlemmars säkerhet. Under veckan attackerades flera personer av nazister, som väntat.

En av de som valde att stå upp för hbtq-personers rättigheter på plats är feministen och journalisten Camilla Wagner, som också är vd för jämställdhetsbyrån Klara K. Det var den 4 juli 2018 som Wagner bar med sig en prideflagga till en av NMR:s manifestationer. När nazisterna ryckte ifrån henne flaggan, började hon filma och bad dem svara för sitt agerande. Då gick en av männen i gruppen till attack och knuffade omkull Wagner, så att hon slog huvudet i den stenbelagda gatan.

På måndagen föll domen mot den unga mannen som attackerade henne för misshandel ”som inte är ringa”. Som bevisning fanns såväl Wagners egen film som övervakningsfilm och vittnesmål, bland annat från en polisman som befann sig i närheten och kunde ingripa omgående i samband med attacken. Att det skulle ha rört sig om ett hatbrott fann domstolen ingen grund för. Samtidigt konstateras i domskälen att även om mannen som knuffade Camilla Wagner känt sig provocerad av att hon filmade, fritar det honom inte från ansvar för misshandeln.

På sin blogg beskriver Wagner den villkorliga domen som rimlig. Mannen, som tidigare dömts och suttit fängslad för våldsamt upplopp, dömdes nu till 50 dagsböter och att betala ett skadestånd till Wagner på 6 000 kronor. En man som försökte hjälpa honom att fly från platsen i samband med attacken döms till 40 dagsböter. Båda ska dessutom betala ersättning till Brottsofferfonden på 800 kronor vardera.

”Allt detta kan verka futtigt, men det är det inte. För mig är det stort och rimligt.
Stort för att rättsapparaten har malt på och processen har fungerat, om än långsamt. Markeringen är tydlig, jag ska inte behöva finna mig i att utsättas för våld och han behöver ta ansvar för sina handlingar”, skriver hon bland annat.

Du låter lättad över domen, var den oväntad?

– Jag är lättad, men domen var väntad. Hela händelseförloppet fanns på film, och polisen som grep den dömde la i princip ordagrant samma vittnesmål som jag. Lättnaden kommer från att detta äntligen är över. Det finns också en förflyttning från offer till ”vinnare” när man får upprättelse.

Vilka slutsatser drar du av både händelsen och rättsprocessen när det gäller att våga visa civilkurage i den typen av situationer?

– Det är svårt att dra några generella slutsatser. Jag hade tur som fick ett avslut. Många råkade illa ut den veckan utan att ha fått upprättelse. Jag är glad att jag gjorde det jag gjorde, men jag skulle nog inte göra det igen om jag ska vara ärlig. På så vis har de ju uppnått önskad effekt. Jag, och andra, censurerar oss själva för våldet ligger alldeles för nära. Kan du fatta att man kan riskera att utsättas för våld i Sverige i dag för att man ger uttryck för en politisk ståndpunkt? Så sorgligt.

Rättsprocessen har tagit tid och det politiska landskapet har hunnit förändras en hel del sedan den dramatiska veckan i Almedalen. Vill du säga något om utvecklingen?

– Ja, vad ska man säga. SD och NMR lever i symbios. NMR får SD att framstå som resonabla. Lite som ”good cop and bad cop”. Om bad cop är riktigt vidrig krävs det inte så mycket för att vara good cop. Men för att vara relativ krävs en relation och att SD kommer undan med sin relation till NMR och andra högerextremister är för mig en gåta.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV