Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek ska skära ner

Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek säger upp bibliotekspersonal och inköp av böcker och tidskrifter har avbrutits. En namninsamling mot nedskärningarna har startats och 378 forskare, debattörer och folkrörelseaktiva varnar i en debattartikel i Arbetet för vad utvecklingen kan leda till i förlängningen:

”Det är inte uteslutet att detta kan leda fram till att frågan om att överhuvudtaget bevara biblioteksbeståndet väcks. Enkelt uttryckt riskerar ovärderliga delar av arbetarrörelsens idéarv att hamna i soporna om inte utvecklingen bryts.”

Per Holmström, ordförande i stiftelsen Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek, menar tvärtom att neddragningen räddar verksamheten på lång sikt, både bevarandet av samlingarna och det material som arbetarrörelsen i dag producerar i digital form.

”Det är alltid smärtsamt att tvingas till neddragningar men när kostnaderna ökar är vi skyldiga att säkerställa att vi har en sund ekonomi och att pengarna används på ett ansvarsfullt sätt”, skriver han i en replik i Arbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV