Noel Filén Hammarström skriver svensk idrottshistoria

Våren 2018 slutade elitidrottaren Noel Filén Hammarström att spela basket för att genomgå en könskorrigering. Nu är han tillbaka på plan. På onsdagen, den 29 januari, spelade han comebackmatch med Tälje knights herrar.

Enligt Riksidrottsförbundets dopningregler är den medicinska behandling som könskorrigeringen innebär förbjuden. När Filén Hammarströms ansökan om dispens avslogs blev konsekvensen att han varken hade rätt att spela med damer eller herrar.

Situationen föranledde frågan var han i så fall ska spela och nu är turerna i processen med dopningskommissionen alltså över, rapporterar SVT.

Därmed skriver Noel Filén Hammarström historia. Att han är den första transsexuella elitidrottaren som ansökt om att få spela i en ny klass bekräftas av såväl Riksidrottsförbundet som RFSL, dopingkommissionen och dispenskommittén i ett stort reportage i Aftonbladet.

Det är en lång och svår resa som beskrivs i reportaget, och en dörr som öppnas för andra transatleter. Som tonåring trodde Filén Hammarström att han skulle vara tvungen välja mellan basketen och sig själv.

– Det fanns ingen som hade gjort det innan, ingen förebild att följa. Så alla förutsatte bara att jag behövde sluta när jag började med testosteronsprutorna, för det är ju doping. Jag sköt på det minst två-tre år innan jag påbörjade det på riktigt, för vad fan är jag utan basket egentligen?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV