Borrning efter olja och gas i Arktis kan strida mot Parisavtalet. Huruvida den norska staten bryter mot sina åtaganden prövas just nu i Norges högsta domstol. Om miljöorganisationerna Natur og ungdom och Greenpeace Norden får rätt kan borrningarna stoppas och domen bli vägledande för liknande rättsfall runtom i världen, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande.
– Att öppna Arktis för oljeborrning mitt i en brinnande klimatkris är oacceptabelt. Vi hoppas att Högsta domstolen ser norska statens ansvar för den globala klimatkrisen och förklarar oljelicenserna i Arktis ogiltiga, säger Frode Pleym, chef för Greenpeace Norge.
Det var 2016 som Greenpeace Norden och Natur og ungdom stämde den norska regeringen för att ha öppnat upp för oljeborrning i Arktis. De menar att oljelicenserna strider mot paragraf 112 i Norges grundlag och stöds av såväl Besteföräldrarnas klimatkampanj och Jordens vänner Norge. Efter överklaganden har målet landat i högsta instans.
NRK avslöjade så sent som förra veckan att norska regeringen undanhållit en rapport som visar att oljeborrning i Arktisk kan leda till stora ekonomiska förluster, vilket enligt Greenpeace motsäger argument som norska staten framhållit i den juridiska processen. Hovrättens dömde till statens fördel i januari 2020. Samtidigt slog domstolen fast en ladstadgad rätt till hälsosam miljö och att den norska statens ansvar inkluderar skador på miljö och klimat som norsk olja bidrar till, även när den förbränns utanför landets gränser.
– Det är uppenbart att Norge har ett ansvar att inte producera mer olja och gas än vad klimatet kan hantera. Att borra efter mer olja och gas är att sabotera kommande generationers chanser att växa upp i en hälsosam miljö, säger Therese Hugstmyr Woie, ledare för Natur og ungdom.
Förhandlingarna i högsta domstolen hålls digitalt och förväntas vara klara den 12 november. Dom väntas mot slutet av december eller början av januari.