Ny definition av rasism i anrik ordbok

Juridikstuderande Kennedy Mitchum, har i många diskussioner om rasism avfärdats med hänvisning till begreppets definition i ordböcker. Hon kontaktade därför ordboksförlaget Merriam-Webster, som nu kommer att ändra definitionen i sitt anrika uppslagsverk. Tidigare löd den: ”En övertygelse om att ras är den primära bestämningen av mänskliga egenskaper och kapacitet och att rasskillnader ger en viss ras inneboende överlägsenhet.”

Den nya definitionen har tagits fram i dialog mellan Mitchum och förlaget som har tackat för hennes ihärdighet, utan vilken ingen förändring skett, och bett om ursäkt för den skada som orsakats av att de själva inte tagit sig an frågan tidigare, rapporterar CNN.

De nya definitionerna slår enligt SVT:s fria översättning fast att ”rasism är en doktrin eller politiskt program baserat på rasistiska antaganden och är utformad för att verkställa rasistiska principer” samt ”ett politiskt eller socialt system baserat på rasism”

Nu hoppas Mitchum att förändringen ska ge människor möjlighet att föra mer produktiva samtal om rasism och säger till CNN att hon uppskattar att förlaget tagit frågan på allvar. Hennes utgångspunkt var att rasism inte bara handlar om att ogilla någon, utan att det handlar om systematiskt förtryck.

– Jag blev superglad för jag kände verkligen att det är ett steg i en bra riktning för mycket positiv förändring, för många olika positiva konversationer som verkligen kan hjälpa till att förändra världen och hjälpa till att förändra hur människor ser på saker.

Merriam-Webster uppdaterar sin anrika ordbok ett par-tre gånger per år och kommer enligt förlagsredaktören Peter Sokolowski vara redo att föra in de nya definitionerna vid nästa uppdatering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV