Ny era för flickors och kvinnors rättigheter i Sudan

Sudans övergångsregering förbjuder könsstympning av flickor och kvinnor. Sedan tidigare har regeringen upphävt lagar som begränsat kvinnors tillgång till arbete och studier, samt krav på att täcka håret i offentligheten och förbud att bära byxor offentlig för kvinnor. Kvinnor gick i bräschen för protesterna som fällde diktatorn Omar al-Bashir i april 2019, och finns nu på flera ministerposter i övergångsregeringen.

En seger för kvinnor i Sudan, och framförallt de kvinnorättsaktivister som kämpat för detta, skriver Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IKFF) och dess sektion i landet kommenterar vidare:

”Det här är resultatet av enorma ansträngningar och massor av opinionsbildande arbete för att avskaffa denna farliga praktik som har allvarliga konsekvenser för kvinnors hälsa, särskilt den reproduktiva hälsan såväl som psykologiska konsekvenser och kvinnors värdighet.”

”Sudan har verkligen gått in i en ny era för flickors rättigheter med kriminaliseringen av könsstympning. Vilken fantastisk dag för mina systrar och Afrikas framtid”, twittrar Nimco Ali, grundare av The five foundation, och konstaterar att Afrika inte kan blomstra utan att ta hand om flickor och kvinnor.

Nu hoppas kvinnorättsaktivister i regionen att fler länder ska följa exemplet, men varnar samtidigt för ökade risker vid illegala ingrepp och svårigheter att implementera lagen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV