Ny inventering av sexismen i Frankrike

2019 ökade antalet anmälningar om sexuella trakasserier med 46 procent i Frankrike. 87 procent av de utsatta var kvinnor och 91 procent av de anklagade var män. Det visar en ny rapport från Frankrikes jämställdhetsråd, som publicerar en inventering av sexismen i landet, i enlighet med lagen om jämställdhet och medborgarskap som instiftades 2017.

 

Rådets stereotypkommission, som leds av Sylvie Pierre-Brossolette, konstaterar att det ännu finns en stor social acceptans för sexism i arbetslivet och framför allt i de franska elitskolorna, där sexistiska handlingar fungerar som initiationsrit. Kommissionen har även undersökt medievärlden med dess underrepresentation och hypersexualisering av kvinnor, samt den politiska miljön, där makten förblir en man och kvinnan ses som inkräktare. Exempelvis är 84 procent av borgmästarna och 92 procent av kommunordförandena är män.

 

Bland de 32 rekommendationerna som rådet ger i rapporten finns obligatoriska kollektiva förhandlingar om jämställdhet, samt ökade krav på utvärdering, transparens och kompetensutveckling i arbetslivet. Rådet föreslår också att ett lagförslag gällande etermedier ska innehålla krav på redovisning av framsteg när det gäller att motverka könsstereotyper och öka kvinnors representation.

Brigitte Grésy, jämställdhetsrådets ordförande, säger i ett uttalande att: ”Sexismen är ett system, som är närvarande i kvinnors vardag. Det är brådskande att synliggöra det och skapa verktyg på alla områden för att trycka det tillbaka.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV