Nya protester mot förslag som inskränker aborträtt i Slovakien

Fyra förslag från olika politiska partier för att begränsa möjligheter till abort har lagts fram under coronapandemin i Slovakien. Ett av förslagen är under behandling i det slovakiska parlamentet, rapporterar Amnesty som startat en global aktion för att förhindra att det går igenom.

Redan tidigare har aborträtten i Slovakien, där abort är tillåtet till och med graviditetsvecka 12, kringskurits genom obligatorisk väntetid och obligatorisk rådgivning. Ett lagförslag som togs upp i parlamentet i slutet av 2019 skulle tvinga gravida att titta på ultraljudsbilder av embryot eller fostret, men stoppades efter nationella och internationella protester och påtryckningar.

Nu väntar alltså debatt och omröstning om ytterligare ett abortinskränkande lagförslag och Amnesty international kräver att det tillbakavisas omedelbart.

— Lagförslaget innehåller en rad olika åtgärder som tydligt syftar till att avskräcka flickor, kvinnor och andra som kan bli gravida från att göra abort. Exempelvis föreslås den obligatoriska ”väntetiden” förlängas från 48 timmar till 96. Att på detta sätt fördröja en abort är inte bara onödigt rent medicinskt — det kan äventyra kvinnans möjlighet att få abort inom den tillåtna tidsgränsen, säger Katarina Bergehed, sakkunnig kvinnors rättigheter på Amnesty Sverige.

Andra delar i förlaget handlar om mer omfattande krav på intyg, som försvårar främst för den som lever i fattigdom eller har långt till vård, men också utökad insamling av information, både av personlig karaktär och om abortskälen. Nu förbereder kvinnorättsförsvarare och aktivister återigen protester som ska hållas på onsdag, 16 september. Även en svensk aktion planeras av Amnesty, som tillsammans med ytterligare över 100 organisationer uttryckt sin oro över lagförslaget. Även Europarådets människorättskommissionär, Dunja Mijatović, kritiserar förslaget och uppmanar parlamentet att dra det tillbaka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV