På torsdagen lanserade Make equal filmer och ett digitalt samtalsverktyg riktat till lagidrotten. Detta inom ramen för projektet Allt vi inte pratar om, vars syfte är att ge killar och män ”chansen att bidra till kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle genom att börja med sig själva”. I ett pressmeddelande hänvisar Make equal till Unga relationers rapport som släpptes nyligen och avslöjar att unga killars våld mot tjejer är ett utbrett samhällsproblem. Stereotypa könsnormer, inom bland annat idrotten, pekas ut som en bidragande faktor till att problemet kvarstår.
i två filmer där barn beter sig som vuxna i flera olika idrottssammanhang synliggörs destruktiv jargong som kan kännas igen från läktare och omklädningsrum.
– Idrott och fritidssektorn har en enorm potential genom att de både samlar många pojkar och män och samtidigt ofta har ett aktivt värdegrundsarbete. Samtidigt vet vi av forskningen att både fritids- och idrottssektorn har stora problem med trakasserier, sexism och det som ofta kallas för machokultur. Vi vill med andra ord ta vara på de goda krafterna och utmana de förlegade, säger Johan Pettersson, projektledare för Allt vi inte pratar om – fritid och idrott.
Frågorna i det digitala samtalsverktyget riktar sig främst till alla som identifierar sig som killar och män och ska ge deltagarna möjlighet att ha ärliga samtal om jargong, kränkningar och ansvar för att reflektera över roller och normer. Förhoppningen är att många ska vilja använda sig av verktyget och vara med om att skapa ett klimat där fler känner sig inkluderade. Samtidigt utgör coronakrisen en stor påfrestning och ungas deltagande i föreningslivet har minskat drastiskt.
– Det kanske inte är värderingsarbetet som klubbarna funderar på i första hand just nu – men jag tror att vi, genom att se över hur vi kan göra idrotten tillgänglig för flera, kan nå nya utövare och en större publik – något som kommer att behövas när den här krisen är över, säger Johan Pettersson.