Obeväpnad svart ung man lynchad i Georgia

Över två månader efter mordet på Ahmaud Arbery, en 25-årig svart man som sköts ihjäl under en joggingtur i sitt bostadsområde, har de två gärningsmännen – en pensionerad polis och hans son – gripits och åtalats för mord och grov misshandel. Detta sedan en video som visar hur fadern konfronterar den obeväpnade Arbery och hur sonen skjuter ihjäl honom, läckts av ett anonymt vittne.

Förloppet går helt emot den berättelse som gärningsmännen gett i den polisrapport som registrerades på morddagen. Den tidigare polisen Gregory McMichael påstår i rapporten att de förföljt Ahmaud Arbery för att han liknade övervakningsbilden av en person som begått inbrott i området nyligen, och att Arbery ska ha angripit sonen med våld. Inte förrän filmen släpptes och politiker på såväl lokal som nationell nivå uttryckte sin upprördhet vidtogs några som helst åtgärder.

Två åklagare har avsagt sig fallet på grund av deras professionella relationer till den äldre gärningsmannen. En tredje begärde att delstatspolisen skulle inleda en utredning formellt på tisdagen, den 5 maj, först efter att videon kommit ut.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV