Oenighet kring skyddsutrustning för vårdpersonal

Arbetsmiljöverket ville gå längre än Folkhälsomyndigheten (FHM) på flera punkter i de nya rekommendationerna om skyddsutrustning för vårdpersonal, avslöjar SVT Nyheter. En del ändringar gjordes med anledning av synpunkterna, men inte när det gäller exempelvis krav på munskydd alltid när en patient hostar och andra formuleringar kring krav på skyddsutrustning.

Arbetsmiljöverkets representant uttrycker en uppriktig oro för vårdpersonalens hälsa i ett av mejlen som SVT Nyheter tagit del av och citerar:

”Om arbetstagare inom vård- och omsorgssektorn insjuknar, eller inte är arbetsföra av andra orsaker, kommer det att påverka patienternas möjlighet till vård och omsorg. /…/ Här finns alltså en risk för att folkhälsan generellt sätt kommer att påverkas, som en konsekvens av det som händer inom ’coronaområdet’. Det finns även ett genusperspektiv i denna fråga – Vad det gäller manliga yrken är det viktigt med skyddsutrustning. Nu finns stor risk för ohälsa, sjukdom och till och med död, i ett kvinnligt yrke, och plötsligt är det inte lika viktigt längre att använda skyddsutrustning.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV