Ökad jämlikhet för 35 miljarder

Enligt den parlamentariskt sammansatta jämlikhetskommissionen som regeringen tillsatte 2018 går det att samtidigt öka jämlikheten och stärka samhället både ekonomiskt och i andra avseenden. På torsdagen överlämnades kommissionens slutbetänkande till finansminister Magdalena Andersson.

Uppdraget har varit att föreslå åtgärder som bidrar till jämlikhet, genom att utjämna skillnader i uppväxtförhållanden, utbildning och arbetsvillkor, samt föreslå åtgärder som stärker enskildas ställning gentemot starka ekonomiska intressen.

– En hög lägstanivå på utbildningen stärker individ och samhälle på flera sätt. Det ger en jämnare inkomstfördelning, högre tillväxt i ekonomin och en starkare tillit i samhället, säger Per Molander, ordförande för kommissionen, i ett pressmeddelande.

Utbildning, bostäder och integration pekas ut som viktiga reformområden av kommissionen, som föreslår ett starkare statligt ansvar för bostadsförsörjningen genom statliga topplån och hyresgarantier, tydligare mandat till allmännyttan samt stärkt inflytande för hyresgäster över renoveringsbeslut.

Betänkandet är på över tusen sidor, och innehåller även förslag på finansiering av förslagen som beräknas kosta 35 miljarder kronor att genomföra. Till exempel slopat rotavdrag och sänkt biståndsmål bara för att nämna två.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV