Ökad mångfald i USA:s kongress

Ensamstående mamman och sjuksköterskan Cory Bush skrällde i primärvalet, när hon besegrade demokraternas ledamot sedan 50 år i St Louis- och Ferguson-distriktet i Missouri. Nu har Black lives matter-ledaren bakom upproret efter polismordet på 18-åriga Michael Brown 2014 även besegrat den republikanska kandidaten i valet till kongressen.

Nu är hon ytterligare en av de kvinnor från minoritetsgrupper som tar plats i representanthuset i den våg av politiskt engagemang som väckts bland annat av president Donald Trumps öppna stöd till USA:s vit makt-rörelse.

Nu står det också klart att samtliga de fyra kongressledamöter, som kallas The squad, har blivit omvalda i det kongressval som pågår samtidigt med presidentvalet. I The squad ingår Ilhan Omar från Minnesota och Rashida Tlaib från Michigan, de två första muslimska kvinnor som sitter i representanthuset, liksom Ayanna Pressley från Massachusetts och Alexandria Ocasio-Cortez från New York, en av initiativtagarna till lagförslaget the Green new deal.

Av tretton kandidater till kongressen som tillhör USA:s ursrpungsfolk väntas fem vinna i sina valkretsar. Två av dem är kvinnor.

Republikanen Ritchie Torres blir den första homosexuella afro-latinska personen att väljas in i kongressen, och kan komma att få sällskap av Mondaire Jones. Båda kommer från New York men olika distrikt.

Därutöver skriver en rad kandidater historia i delstatsvalen. Sarah McBride från Delaware blir som första transperson delstatssenator. Därmed blir hon landets högst uppsatta politiker som är öppet trans. Michele Rayner blir den första svarta gay-kvinnan i Floridas representanthus och Sherwin Jones blir första svarta hbtq-person delstatens senat. Dessutom blir Daniella Levine Cave blir Miami-Dade-distriktets första borgmästare som är kvinna.

26-åriga Christina Haswood, som tillhör Navajo-folket, blir yngsta ledamoten i Kansas delstatskongress, samtidigt som Ponka-We Victors blivit omvald på sin plats i Kansas representanthus.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV