Sexuella trakasserier på arbetsplatsen ökar självmordsrisk

Personer som varit utsatta för sexuella trakasserier på sin arbetsplats hade mer än fördubblad risk för självmord, och över 50 procents högre risk för självmordsförsök i en ny studie vid Stockholms universitet. Tidigare forskning har pekat på att arbetsrelaterade sexuella trakasserier utgör en riskfaktor för stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa.

Det tydliga sambandet också till självmordsrisk i den nya studien ger ökat stöd för slutsatsen att dålig social arbetsmiljö kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, konstaterar Enligt Linda Magnusson Hanson vid psykologiska institutionens stressforskningsinstitut på Stockholms universitet.

– Forskningen tyder på att arbetsplatsinterventioner skulle kunna bidra till självmordsprevention. Mer kunskap behövs emellertid om vilken typ av organisatorisk och sociala arbetsmiljö som kan bidra till att förebygga arbetsrelaterade sexuella trakasserier och vi kan inte utesluta att det finns andra bakomliggande faktorer som skulle kunna förklara sambandet, säger Magnusson Hanson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV